ΠΟΤΑΜΟΣ ΛΑΔΩΝΑΣ

topothesia1

Στα όρια Αχαϊας- Αρκαδίας ρέει ένας από τους ομορφότερους ποταμούς της Ελλάδος, ο ποταμός Λάδωνας. Τα νερά του κατρακυλούν από τις πλαγιές του Χελμού, διασχίζουν τη δυτική Αρκαδία και έρχονται να ενωθούν με τις πηγές του Αλφειού, στα σύνορα με την Ηλεία.

Ο Λάδωνας είναι ένας από τους αρχαιότερους ποταμούς της Πελοποννήσου. Οι αναφορές του στην αρχαία ελληνική μυθολογία είναι πολλές, γι’ αυτό και αναφέρεται ως μυθικός ποταμός. Ο Παυσανίας κατά την περιήγησή του στην Αρκαδία εντυπωσιαζόμενος από την ομορφιά του φυσικού τοπίου του Λάδωνα και τις παραδόσεις του, έγραψε στα «Αρκαδικά- Αχαϊκά»:

“Ο Λάδων έχει το ωραιότερο νερό από όλους τους ποταμούς της Ελλάδος. Φημίζεται άλλωστε μεταξύ των ανθρώπων, λόγω της Δάφνης και των σχετιζομένων με αυτήν παραδόσεων… Κατά την ομορφιά βεβαίως δεν είναι δεύτερος από κανέναν άλλο ποταμό βαρβαρικό ή Ελληνικό…”

ΛΙΜΝΗ  ΛΑΔΩΝΑ

kanela

Η μαγευτική τεχνητή Λίμνη του Λάδωνα, που Δημιουργήθηκε το έτος 1955  με την κατασκευή του φράγματος από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, μέσα σε μια άγρια χαράδρα των βουνών, αποτελεί σήμερα έναν από τους πιο σημαντικούς φυσικούς βιότοπους της  Πελοποννήσου.

Η Λίμνη, σε σχήμα φρυδιού, έχει μήκος 15 χιλιομέτρων (στη μέγιστη στάθμη λειτουργίας της) και μέγιστο πλάτος 1,5 χιλιόμετρα σε στάθμη 420m. Οι πράσινες πλαγιές και οι κορυφές των βουνών που καθρεπτίζονται σε αυτή δημιουργούν ένα σπάνιο τοπίο. Η αντίθεση του άγριου μέρους από τη μία, με τη γαλήνη του τοπίου της λίμνης από την άλλη, είναι μοναδική.

ΦΡΑΓΜΑ  ΛΑΔΩΝΑ

topothesia3

Ένα από τα πιο επιβλητικά αξιοθέατα της Λίμνης, είναι το Φράγμα του ποταμού Λάδωνα. Το Φράγμα είναι κατασκευασμένο στην περιοχή Πήδημα, σε υψόμετρο 422,40m και έχει ύψος 56m, πλάτος στέψης 3,4m, μήκος 101,5m, ενώ συγκεντρώνει 49.000.000 κυβικά μέτρα νερού. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1954, στα πλαίσια ιταλικών πολεμικών αποζημιώσεων.

ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΚΥΡΑΣ

topothesia4

Ένα ακόμα σημαντικό αξιοθέατο της περιοχής είναι το περίφημο της «Κυράς το Γεφύρι». Έτσι ονομάστηκε η γέφυρα που κατασκευάστηκε τον 13ο περίπου αιώνα από την Αρχόντισσα της Άκοβας, τη Κυρά. για να συνδέσει τη μια όχθη τη λίμνης με την άλλη. Σήμερα ανάμεσα στο παλαιό γεφύρι και το πορθμείο που έχει δημιουργηθεί, υπάρχει και μια σύγχρονη γέφυρα για να καλύπτει τις ανάγκες της περιοχής.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

topothesia5

Ο ποταμός Λάδωνας και η ομώνυμη Λίμνη του προφέρουν ποικίλες δραστηριότητες και ανεπανάληπτες στιγμές στον επισκέπτη. Πεζοπορία, ψάρεμα, βαρκάδα αλλά και χαλαρωτικούς περίπατους γύρω από τη Λίμνη. Και βέβαια μόνο η μεγαλοπρέπεια του τοπίου και η φυσική ομορφιά είναι αρκετή για να προσφέρει την ηρεμία, που τόσο πολύ λείπει στις μέρες μας!

Ο Λάδωνας όμως  προσφέρεται και για εξορμήσεις εναλλακτικού τουρισμού. Στις όχθες του ποταμού υπάρχουν οργανωμένες εγκαταστάσεις  για δραστηριότητες, όπως canoe- kayak, rafting, αλλά ακόμα και τοξοβολία, ποδηλασία (mountain bike) κ.α.

Advertisements

One thought on “

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s